Middelheimmuseum: begeesterende gesprekken

Lezing

Sara Weyns, directeur van het Middelheimmuseum, werpt een blik op hoe het openluchtmuseum een unieke plaats verwierf in de museumwereld. Als museumpark is het niet ontstaan vanuit het initiatief van één visionair verzamelaar. De collectie is gegroeid door verschillende vormen van samenspraak tussen opmerkelijke figuren, instellingen en hedendaagse kunstenaars.
zondag 05 november 2017 van 11:00 tot 12:00
Individuele bezoekers

Natuur en kunst

Het Middelheimmuseum maakt ruimte voor moderne en hedendaagse kunst onder de blote hemel boven de stad. Het museumpark brengt beeldende kunst, architectuur en natuur samen om authentieke, zintuiglijke en verbeeldingskrachtige ervaringen te delen, in een publieke ruimte waar respectvol plaats gemaakt wordt voor gedragen opvattingen én voor nieuwe posities die de canon uitdagen: voor tegenstellingen en tegenspraak.

 

Bijzondere plek in het museumlandschap

Het Middelheimmuseum neemt een bijzondere plek in in het museumlandschap.  Als museumpark is het niet ontstaan vanuit het initiatief van één visionair verzamelaar, zoals de meeste gelijkaardige verzamelingen dat wel zijn. 

Sinds het museum door het Antwerpse stadsbestuur opgericht werd in 1950, is de collectie gegroeid aan de hand van verschillende vormen van samenspraak. Natuurlijk waren er legendarische dialogen tussen opmerkelijke figuren, maar minstens zo bepalend was de samenspraak tussen gelijkgestemde instellingen. Ook vandaag blijven die vormen van samenwerking een richtinggevend principe.

En net als in 1950, neemt het gesprek met de kunstenaars van de eigen tijd een centrale plaats in. Dan is er nog de complexe uitwisseling tussen de publieke ruimte en de museumruimte. En welke gesprekken, tenslotte,  zullen vorm geven aan de toekomst van het museum?

 

Over de spreker

Sara Weyns (°1979) werkte vanaf 2002 als freelancepublicist en -curator. In 2005 vervoegde ze het Middelheimteam als curator en tentoonstellingsmaker. Tentoonstellingen voor het Hessenhuis, het Middelheimmuseum en de publieke ruimte volgden uit intensieve samenwerkingen met kunstenaars als Chris Burden, Paul McCarthy, Andrea Zittel, Peter Rogiers, Katharina Fritsch, Richard Deacon en vele anderen.

Bijna steeds worden voor die tentoonstellingen, samen met de kunstenaars, nieuwe werken gecreëerd, specifiek voor het museum of de locatie in de stad. Sinds januari 2014 is Weyns directeur van het Middelheimmuseum. Samen met het museumteam wil ze, vanuit het plezier van de beleving, een goesting doen ontstaan om (beeldhouw)kunst te begrijpen.

Foto: Bob Van Mol

 

Praktisch

Middelheimmuseum: begeesterende gesprekken

  • 5 november van 11 tot 12 uur. Deuren: 10.30 uur
  • Prijs: gratis met inschrijving
  • Locatie: Thomas More Campus National, Kronenburgstraat 62-66, 2000 Antwerpen

Inschrijven

Schrijf je in via deze link

Meer info?

info@kmska.be
tel.03 224 95 50

Meld je aan voor onze nieuwsbrief